Weta Digital – allt inom digitala filmeffekter

I filmvärlden finns det många produktionsbolag som arbetar med alla typer av efterproduktion men de får sällan den uppmärksamhet och uppskattning de faktiskt förtjänar. För oss som brinner för hela skapandeprocessen känns det viktigt att dessa företag får synas och därför tänkte vi titta lite närmare på ett av de ledande efterproduktionsbolagen.

Ett företag med stor expertis

Företaget grundades i Wellington på Nya Zeeland år 1993. Det är ett systerbolag till Weta Workshop som skapar specialeffekter och rekvisita för film- och tv-produktion. De har ett långt samarbete med regissören Peter Jackson som tillsammans med Richard Taylor och Jamie Selkirk startade Weta Digital för att skapa digitala effekter till filmen Heavenly Creatures. Med deras breda kunskaper och erfarenhet inom efterproduktion är det inte så förvånande att filmskapare världen över vänder sig till Weta Digital när de söker det bästa inom digitala effekter. Weta Digital har bland annat varit ledande inom utvecklingen av motion capture – en teknik som fångar rörelser av levande varelser i digitalt format. Om du vill lära dig mer om fler typer av efterproduktionssteg finns det bra resurser för detta på nätet.

Från Sagan om Ringen till Avatar

Framgångarna har varit många, och Weta Digital har kammat hem flera utmärkelser genom åren. I prishyllan har de hela 6 Oscar-statyetter, bland annat för sitt arbete med Sagan om Ringen-trilogin, samt King Kong och Avatar. För att lyckas skapa trovärdiga och spektakulära effekter har Weta Digital själva tagit fram program och digitala verktyg i samband med filmproduktioner. I arbetet med Konungens Återkomst arbetade de fram animationsprogrammet MASSIVE för att kunna skapa ett stort antal digitala figurer som kan röra sig oberoende av varandra – något som var nödvändigt för att återge de stora slagen mellan människor och orcher. Samma program modifierades sedan för att skapa all flora och fauna som syns i James Camerons film Avatar. Weta Digital har också skapat effekter till flera Marvel-filmer, samt tv-serien Game of Thrones.