Har du fångat bra filmmaterial och gått vidare till redigeringsstadiet har du kanske märkt att ljud inte är en lek? Det kan vara svårt att få bra ljudkvalitet på film och därför sker ofta ljudinspelning i en kontrollerad miljö – det vill säga i en inspelningsstudio.
Välj rätt plats och mikrofon
Sättet du producerar ljud på beror naturligtvis på vad för slags material du vill skapa. Om du gör intervjuer eller annat liknande material behöver du bra ljudkvalitet på inspelningsplatsen. Och i så fall finns det en del saker du ska tänka på.
Först och främst måste du bekanta dig med omgivningen. Om du till exempel ska göra en intervju vill du undvika att stå nära en motorväg, eller andra ljudkällor som kan störa ljudkvaliteten.
Nästa steg är att ha rätt sorts mikrofon och rätt utrustning på plats. Ofta använder filmteam så kallade shotgun-mikrofoner. Detta är mikrofoner som är konstruerade på ett sätt som gör att de främst plockar upp ljud från en riktning. Dessa mikrofoner är ofta de mikrofoner som filmteam använder som så kallade “boom-mics”. Och Boom mics är mikrofoner som hålls ovanför inspelningsplatsen och utanför kamerans synvinkel.
Detta är naturligtvis inte ett alternativ om du spelar in dina videos ensam. Och gör du intervjuer är så kallade lavalier-mikrofoner ett bra alternativ. I lekmannatermer är lavalier-mikrofoner “flugor” som är väldigt små och därför lätta att dölja för kameran.
Lägg till ljud efter inspelningen
Ofta vill du lägga till mycket ljud efter produktionsstadiet. Som tur är finns det många bra ljudprogram som ger dig stor frihet och är förhållandevis lätta att lära sig. Men innan du kollar på ljudprogram ska du börja med att köpa ett bra USB-ljudkort och en anständig kondensatormikrofon. På så sätt kan du spela in riktigt bra ljud hemma, och med en kondensatormikrofon kan du spela in tal och i princip vilka ljud du vill.
Ofta medföljer det betaversioner av inspelningsprogram när du köper USB-ljudkort, och i dem hittar du alla effekter du behöver för att skapa en bra ljudbild. Ofta medföljer det även virtuella instrument och ljudbibliotek som du kan använda för att göra dina videor ännu bättre.
Apples Logic Pro är ett bra program som är väldigt intuitivt. Programmet kostar runt 2 000 kronor och tro oss när vi säger att du får mycket för pengarna. Tycker du det är för mycket, eller använder PC, kan vi rekommendera Reaper. Det här en lysande programvara skapad av och för ljudtekniker, men nackdelen är att du inte får lika mycket effekter med i programmet och att användargränssnittet inte är lika intuitivt som Logic Pro.
Dessa program är bara två exempel på bra ljudredigeringsprogram. Googla och se vad som passar dig bäst – för så länge du har ett bra ljudkort, och en bra mikrofon, är programvaran du använder egentligen ovidkommande.