Postproduktion består av flera olika steg, och hos ett postproduktionsbolag finns det flera anställda som ansvarar för olika delar av arbetet. Men just specialeffekter är en väldigt krävande del av arbetet och i den här artikeln tar vi en närmre titt på hur specialeffekter blir skapade.
Specialeffekter – kärt barn har många namn
En stor del av filmerna vi ser på bioduken nuförtiden har inslag av så kallad CGI. Begreppet står för Computer Generated Imagery, och nu pratar vi alltså om specialeffekter. Den här teknologin har många användningsområden så som tv och datorspel. CGI används till och med av arkitekter och faktum är att vissa arkitekter börjat använda sina animationskunskaper för att göra karriärer inom filmindsutrin. Den här teknologin har alltså många användningsområden och så gott som alla filmer du ser har inslag av CGI i större eller mindre utsträckning.
När vi pratar om specialeffekter i filmer måste vi göra skillnad på SFX, VFX och CGI, även om de har mer eller mindre samma syfte. SFX är effekter som inte är skapade i en dator – det kan alltså ha att göra med robotar, make up och liknande. Med andra ord pratar vi här om teknik från den gamla skolan.
VFX är termen för alla effekter som är skapade med digital hjälp och inte enbart av kameran. Och CGI är alltså därmed en del av VFX. Och ofta kombinerar filmskapare scener de filmat med CGI-teknik för att uppnå det resultat de vill ha. Men handen på hjärtat så består
en stor del av alla VFX-effekter faktiskt av CGI-teknik numera. Och det är kanske inte så konstigt. CGI-tekniken har nämligen medfört stora friheter i filmskapandet. Regissörer och filmskapare slipper ta kreativa beslut på inspelningsplatsen, vilket ger dem mycket större frihet och låter dem förverkliga sin vision vid ett senare skede.
Från planering till färdigt resultat
Specialeffekter är det dyraste och mest tidskrävande arbetet i en postproduktionsstudio. Just därför brukar effekterna bli planerade i redigeringsstadiet så att produktionsbolaget inte slösar pengar på scener som klipps bort i slutversionen. Det finns inget arbetsflöde satt i sten, men generellt sett brukar specialeffekterna bli klara samtidigt som ljudeffekterna och färgjusteringen.
Eftersom VFX numera utgör en stor del av våra filmer sker en substantiell del av planeringsarbetet innan själva produktionen börjar. I förproduktionsstadiet gör effektteamen research, och ofta skapar de ett 3D-animerat utkast innan själva produktionen sätter igång. I många TV-spel kan vi se effekter, speciellt i cut-scenerna där 3D-animation syns tydligt. Vi har fotbollsspel som är ganska populärt, precis nu innan EM-fotboll där många letar efter fotboll odds för att betta och se på turneringen samtidigt.
I postproduktionen består en stor del av arbetet av “scene preparation”. Detta innebär att effektteamet förbereder scener ur det filmade materialet så de kan klippa in specialeffekterna och 3D-modellerna de skapat.
De tre viktiga delarna av detta arbete är motion tracking, rotoscoping och color keying. Sammanfattat handlar dessa tre steg om att få 3D-animationer att röra sig naturligt med kameran, klippa bort element med en viss färg när blue-eller greenscreens använts, och manipulera ljussättningen så att alla element passar in och ser naturliga ut.