De bästa videoredigeringsprogrammen

Det finns massor olika videoredigeringsprogram att välja på nuförtiden, och om det här med postproduktion är nytt för dig kanske du känner dig osäker på vilket program du ska välja. På nätet finns det massor sajter som listar de bästa programmen för videoredigering, och i den här artikeln tar vi en närmare titt på de mest använda och rekommenderade programmen just nu. Förhoppningsvis hjälper det dig att välja en programvara som matchar dina behov.

Adobes Premier CC

Adobe har länge varit branschledande inom bildproduktion. Photoshop är alla designers standardprogram, och programmet har blivit så populärt att det till och med finns universitetskurser där folk kan lära sig använda det. Det är därför inte så konstigt att Adobe har en av de bästa mjukvarorna för videoproduktion också.

Adobe Premier CC har funnits sedan 2003 och är en del av Adobes Creative Cloud. Den här programvaran ger dig gränslösa möjligheter och finns i så gott som varje stor filmproduktionsstudio. Programmet stödjer bildupplösningar på upp till 10,240 × 8,192, och du kan arbeta med VST Plug-ins och till och med 5.1 Surround Sound. Vill du ha tillgång till den här programvaran får prenumerera på Adobes cloud, vilket kommer kostar dig 600 kronor i månaden. Det är ganska mycket pengar att lägga ut varje månad och vill du inte syssla med videoredigering på en seriös nivå är det här förmodligen ett lite väl dyrt alternativ.

Apples Final Cut X

Ingen gör saker så enkla och intuitiva som Apple. Och deras videoredigeringsprogram Apple Final Cut X är inget undantag. Det här programmet är ett kraftpaket som ger dig mer eller mindre samma möjligheter som Adobe Premier CC. Och faktum är att många industriproffs har tröttnat på Adobes månadsavgift och därför övergått till Final Cut X istället. Programmet kostar 300 dollar men sedan slipper du framtida avgifter. Till en början var inte Final Cut X like avancerat som Adobe Premier CC, men på senare år har Apple uppdaterat programvaran, vilket lett till att Final Cut X blivit en ny standard i branschen. Precis på samma sätt som Apples ljudredigeringsprogram Logic Pro slog igenom i musikbranschen.

Gratisappar till mobilen

Om du inte är beredd att lägga ut särskilt mycket pengar finns det såklart andra alternativ. Och även om de kanske inte är lika proffsiga som programmen vi nämnt hittills kan du ändå göra en hel del

rolig videoredigering med gratis appar. Och det är ju trots allt väldigt ofta vi gör saker med mobilen nuförtiden. Så, vill du börja lite försiktigt kan du göra en sökning på Google Play eller Apples Appstore och testa de olika gratisapparna. Vem vet, när du väl blivit varm i kläderna kanske du uppgraderar och investerar i något av proffsprogrammen vi föreslagit.