CGI – riktig filmmagi

Utöver arbetet med att fånga det perfekta ljuset och ljudet skapas en stor mängd specialeffekter i efterproduktionen. Man tillämpar datorgrafik för att skapa det omöjliga både i storfilmer som i enkla Youtube-videor, och utvecklingen går ständigt framåt. Här granskar vi en del av det komplexa arbetet som ligger bakom de spektakulära effekterna vi ser på bio och tv.

Digitala verktyg

CGI står för “Computer generated imagery”, alltså datorgenerade bilder. Dessa förekommer i videoformat såväl som i tryckt format, men här fokuserar vi på videopostproduktion och allt vad det innebär. Med CGI kan man inte bara skapa specifika effekter utan hela världar och i praktiken kompletta filmer. Virtuella världar används för film såväl som datorspel, och gör det möjligt att skapa scener som inte påverkas av fysiska lagar. 3D-program såsom Maya och Motionbuilder används för att återskapa objekt och varelser tredimensionellt i datorn, medan program som Mari kan sätta realistiska texturer på dessa.

För mycket av det goda?

De stora Hollywoodfilmerna skulle inte vara mycket utan sina CGI-designers och tekniker, men det finns också exempel på filmer där effekterna går för långt utan att lyckas återge trovärdiga scener. Ett aktuellt exempel är storfilmen Cats, där användandet av CGI har blivit mycket kritiserat. Många anser att filmen borde förlitat sig mer på traditionell rekvisita istället för att datorgenerera katternas utseende, men filmen kunde också blivit mer lyckad med andra designval. En annan film som blivit kritiserad för sitt CGI-användande är “The Call of the Wild” som har en totalt datoranimerad hund i en av huvudrollerna. Många tittare har stört sig på effekten då man inte lyckats återge en helt realistisk hund. Trots det finns det desto fler exempel på CGI-effekter som verkligen förhöjer filmupplevelsen. Hur skulle till exempel de senaste årens superhjältefilmer klarat sig utan det avancerade arbete som lagts ner i efterproduktionen? Och de stora fantasyfilmerna hade varit väldigt fattiga utan sina maffiga strider och magiska djur.