Bygg en egen postproduktionsstudio och skapa proffsiga videor hemma

Är du en Youtuber? Du kanske har en egen Youtube-kanal där folk följer dig och kollar på dina videor?

Youtube är en fantastisk plattform för folk som kommunicerar med video, och många Youtubers har tjänat bra pengar genom att skapa videor som blivit uppskattade och fått många views. Det har hänt mycket sedan de första Youtube-kanalerna kom och numera finns det många riktigt proffsiga Youtubers som skapar högkvalitativa podcasts, recensioner, och annat filmmaterial.

Proffsutrustning har blivit mycket billigare

Mycket av det har att göra med att proffsutrustning blivit billigare och mer tillgänglig än förr. Numera kan människor sätta ihop en proffsig hemmastudio för bara ett par tusenlappar, och speciellt podcasters har dragit stor nytta av detta. Musikartister kan spela in sin musik och sköta all mixning på sina laptops. Och med ett par klick har de den färdiga produkten uppe på Spotify, iTunes och Youtube. Vägen från produktion till distribution har aldrig varit kortare!

Samma sak gäller för videoskapande. Vill du börja skapa proffsigt videomaterial behöver du inte många tusenlappar för att komma igång. En smart investering är en GoPro-kamera som du kan köpa för runt 3 000 kronor. GoPro har blivit standard hos många eftersom kameran är tålig, förhållandevis billig, och ger lysande bildkvalitet.

Investera i ett bra redigeringsprogram

När du spelat in material du är nöjd med vill du såklart redigera materialet och skapa en färdig video som dina följare gillar. Och som tur är behöver du inte anlita en dyr postproduktionsstudio för att få jobbet gjort. Men lite tålamod, Youtube-tutorials, och ett par hundralappar kan du skapa bra effekter och redigera dina videor på ett sätt som får dem att se riktigt proffsiga ut.

Det finns många bra videoredigeringsprogram på marknaden, och många av dem kostar inte särskilt mycket. För runt 600 kronor kan du köpa Wondershare – en mjukvara som har många effekter. I priset ingår dessutom support och du får alla programuppdateringar som kommer i framtiden helt gratis. Wondershare är en särskilt bra produkt eftersom det finns ett lärcenter på sajten där du kan utöka dina kunskaper och bli bättre på att redigera film.

Det finns även andra mjukvaror som du kan prenumerera på. Magisto är en programvara som är särskilt bra för dig som skapar videor som kanske främst är ämnade för Facebook eller andra sociala medier. För bara 50 kronor i månaden kan du prenumerera på tjänsten och börja skapa proffsiga videor direkt.

Lägg till ett USB-ljudkort och en mikrofon från kända tillverkare som Focusrite eller M-audio så kan du spela in proffsigt ljud till dina videor. Det gör stor skillnad att ha bra ljud, och vill du fördjupa dig i den här delen av postproduktionsstadiet kan vi rekommendera ljudredigeringsprogram som Logic Pro och Pro Tools.